Podologija je deo dermatologije koja se bavi prevencijom, lečenjem i rehabilitacijom problema stopala. Pored objedinjavanja znanja vezanih za fiziološke, ali i patofiziološke pojave na stopalu, podologija podrazumeva izučavanje i primenu niza procedura kojima se dijagnostikuju i leče problemi kože i noktiju.

podologja

Stručni tim Pedikir centra bavi se sledećim podološkim stanjima i problemima:

  • gljivične infekcije stopala i noktiju
  • kurje oči
  • urasli nokti
  • hiperkeratoza
  • ragade
  • grickanje noktiju

Najsavremenije podološke metode pored pedikirskih tretmana podrazumevaju i sledeće postupke: VHO kopča, Podo Fix, Combi Ped, gumeni zaštitnici za otklanjanje pritiska kod uraslog nokta, i rekonstrukcija gljivično obolelog nokta.

Ragade

Ragade su pukotine kože stopala. Mogu biti na spoljnjem rubu pete, jagodicama prstiju kao i na spoljnjem rubu stopala. One nastaju na slojevima hiperkeratoze. Veće pukotine zadiru u dublje slojeve kože stopala, pa mogu biti veoma bolne.

Redovan profesionalni pedikir sa hranljivim maskama i svakodnevna nega posebnim kremama držaće ragade pod kontrolom.

Grickanje noktiju

Grickanje noktiju je ružna navika koja se najčešće stiče u pubertetskom dobu. Javlja se kao posledica nervoze, strahova, pa čak i dosade. Šta god da je uzrok, ovi neprijatnu pojavu nije lako rešiti, pogotovo kada pređe u naviku.

Grickanje noktiju može dovesti do deformiteta nokatne ploče, rana i gnojnih procesa, što dovodi do stvaranja pogodnog tla za bakterije i viruse, a time i do raznih oboljenja.

Gljivice noktiju

Gljivice ili onihomikoza su oboljenje nokatne ploče koje kreće sa unutrašnje strane nokta, pa je zbog toga problem uočiti ovu pojavu u ranoj fazi. To oboljenje izazivaju patogene gljivice koje su infektivne i prenose se.

Osobe sa oslabljenim imunitetom, dijabetičari i oni sa hroničnim oboljenjima podložniji su dobijanju gljivične infekcije. Oporavak može biti veoma dug, pa se problem ne sme zapustiti.

Gljivice kože

Dermakomikoza ili atletsko stopalo su promene na koži stopala koje izazivaju simptome kao što su svrab, srvenilo, perutanje kože, iritirajući osip, neprijatan miris itd. Češće su kod osoba sa smanjenom prirodnom otporšnošću organizma. Mogu se preneti kao i gljivice noktiju, jednostavnim kontaktom (peškir, odeća, obuća, pločice bazena, saune itd). Lečenje je dugotrajno, i obično se nastavlja oko dve nedelje po povlačenju simptoma.

Kurje oko

Kurje oko spada u vrstu žulja koji je veoma bolan i neprijatan. Za razliku od primarnog žulja (iz kog se kasnije razvija kurje oko), kurje oko u samom središtu ima veoma tvrdu i senzitivnu sredinu (“oko”), koja vremenom jača i raste vertikalno na dole i kroz tkivo gradi duboko stablo.

Svako nestručno vađenje dovodi do upale koja rezultuje još većim gomilanjem i prodiranjem u tkivo, pa ne savetujemo da ga sami tretirate.

Urastao nokat

Razlog nastanka uraslog nokta može biti genetika, ali i drugi razlozi kao: nepravilno sečenje, loša obuća itd.

Do problema dolazi kada sa jedne ili obe bočne strane nokat, usled nepravilnog rasta, “urasta” i kroz kožu i meko tkivo i pravi bolne i duboke kanale.

Pravilnim pedikirskim usmeravanjem i obrađivanjem, može se korigovati deformitet zauvek, pa je zato važno da to prepustite profesionalnom tretiranju.

VHO kopča

VHO metoda omogućava bezbolno rešenje za najteže oblike uraslih noktiju. Ova revolucionarna nokatna proteza potpuno bezbolno ispravlja deformitet. Sa njom se, nakon tretmana, možete kretati bez bilo kakve smetnje, trčati, baviti se sportom.

Tehniku VHO mogu sprovoditi samo najstručnije osobe iz oblasti pedikira koje poseduju licencirane sertifikate.

Pedikir centar je licencirani salon za postavljanje VHO kopči.

Hiperkeratoza

Hiperkeratoza je zadebljanje površinskog sloja kože, epiderma. To je adaptivni proces čija je posledica jačanje i otpornost kože. Koža (u ovom slučaju koža stopala) može debljati kao reakcija na hodanje bosim nogama, na nošenje neudobne obuće, veće kilaže, ali može biti i genetska predispozicija.

Redovan profesionalni pedikir i svakodnevna nega posebnim kremama držaće hiperkeratozu pod kontrolom.